Fundacja Dobre Życie po raz ósmy zaprosiła szkoły do udziału w ogólnopolskiej kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole” Realizację tego projektu zaplanowano w dniach 17-21 października 2016 roku . Celem kampanii jest pobudzenie świadomości prawidłowego żywienia oraz ukazanie walorów smakowych i estetycznych zdrowej żywności. W tym roku Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła w Radzyniu Podlaskim obchodził mały jubileusz gdyż już piąty raz włączył się do tej zdrowotnej akcji. Uczniowie klasy II szkoły zawodowej o profilu kucharz w ramach zajęć warsztatowych upiekli chleb na zakwasie, przygotowali piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. Zorganizowano również wystawę naczyń i narzędzi używanych do pieczenia chleba w dawnych czasach. 20 października 2016 roku cała społeczność szkolna miała możliwość degustacji upieczonego chleba z pastą ciecierzycowo- pomidorową, masła ziołowego i sera salami przekazanego przez Spółdzielnię Mleczarską Spomlek w Radzyniu Podlaskim .Walory smakowe wzbogacały warzywa i zioła. Promując zdrową żywność nie zapomnieliśmy o smacznych polskich jabłkach. Przeprowadzona akcja promocyjna jak co roku cieszyła się dużym zainteresowaniem młodzieży, nauczycieli i pracowników szkoły.
Działania uczniów wspierane były przez nauczycieli Małgorzatę Musiejuk i Małgorzatę Tokarską.
Realizacja tej akcji była możliwa dzięki finansowemu wsparciu i przychylności dyrektora szkoły pani Grażyny Dzida