Bon appétit ! Polsko – francuski wieczór kulinarny w internacie

Od kilku dni gościmy w naszej szkole młodzież z zaprzyjaźnionego Centrum Kształcenia Zawodowego w Laon we Francji. 5 -osobowa grupa uczniów wraz z nauczycielką – Dorotą Bertrand spędzą w Radzyniu 2 tygodnie. W tym czasie mają praktyki zawodowe, poznają szkołę i miasto. 11 czerwca goście wzięli udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez panią Małgorzatę Tokarską w internacie ZSP. W menu były mini burgery oraz mini omlety.  Młodzież samodzielnie komponowała potrawy ze składników, które nawiązywały do polskich tradycji. Mięso przyprawione rutą, omlety  z dodatkiem porzeczki czy nieco zapomnianej świdośliwy, napój z hibiskusem bardzo smakowały wszystkim uczestnikom warsztatów.  W degustacji wzięła udział dyrektor ZSP pani Grażyna Dzida oraz kierownik internatu pan Marek Paszkowski. Kolacja przebiegła we wspaniałej atmosferze. Uczestnicy zgodnie przyznali, że odkryli nowe smaki i poszerzyli swoje kulinarne horyzonty.