Od kilku dni gościmy w naszej szkole młodzież z zaprzyjaźnionego Centrum Kształcenia Zawodowego w Laon we Francji. 5 -osobowa grupa uczniów wraz z nauczycielką – Dorotą Bertrand spędzą w Radzyniu 2 tygodnie. W tym czasie mają praktyki zawodowe, poznają szkołę i miasto. 11 czerwca goście wzięli udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez panią Małgorzatę Tokarską w internacie ZSP. W menu były mini burgery oraz mini omlety. Młodzież samodzielnie komponowała potrawy ze składników, które nawiązywały do polskich tradycji. Mięso przyprawione rutą, omlety z dodatkiem porzeczki czy nieco zapomnianej świdośliwy, napój z hibiskusem bardzo smakowały wszystkim uczestnikom warsztatów. W degustacji wzięła udział dyrektor ZSP pani Grażyna Dzida oraz kierownik internatu pan Marek Paszkowski. Kolacja przebiegła we wspaniałej atmosferze. Uczestnicy zgodnie przyznali, że odkryli nowe smaki i poszerzyli swoje kulinarne horyzonty.