TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Kwalifikacje jakie uzyskuje uczeń kształcący się jako technik żywienia i usług gastronomicznych:
– Kwalifikacja HGT.02.Przygotowanie i wydawanie dań
– Kwalifikacja HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Nauka trwa 5 lat.
Przedmioty rozszerzone: matematyka, chemia
Uczniowie mogą uczestniczyć w bezpłatnych stażach zawodowych w Grecji i na terenie naszego kraju, za które otrzymują wynagrodzenie.
Dlaczego warto wybrać zawód technik żywienia i usług gastronomicznych w ZSP:
- Nauczysz się i zdobędziesz wiedzę, umiejetności w dwóch kwalifikacjach:
– Kwalifikacja HGT.02.Przygotowanie i wydawanie dań, dzięki której wyczarujesz wyśmienite dania i zaserwujesz różnorodne drinki
– Kwalifikacja HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych, dzięki której nauczysz się zarządzać restauracją, zaplanujesz udaną imprezę ze smacznym menu i w fantastyczny sposób podasz każdą potrawę czy napój
- Aby poszerzać wiedzę i zdobywać nowe umiejętności zawodowe szkoła organizuje dodatkowe warsztaty i szkolenia kulinarne,
- Nasi uczniowie startują w konkursach, w których zajmują najwyższe miejsca, np. III miejsce w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Zawodowej „Rok przed dyplomem”, I miejsce „Nestle PROFESJONAL z klasą”, II miejsce w Ogólnopolskim Konkursie „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”, II miejsce „Kuchnie regionalne- kuchnia lubelska”, 4. Miejsce Olimpiada Kawy.
- poznajemy znanych szefów kuchni, gwiazdy kulinarne. Dodatkową korzyścią ze spotkań z wybitnymi postaciami polskiej gastronomii jest możliwość podziwiania mistrzów kuchni podczas pracy
- możliwość udziału w zagranicznych stażach zawodowych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować jako:
- szef kuchni w restauracjach i barach;
- pracownik gastronomiczny w restauracjach, barach i kawiarniach szybkiej obsługi;
- kelner
- manager zakładów gastronomii;
- organizator usług cateringowych;
- organizator imprez okolicznościowych;
- konsultant do spraw prawidłowego żywienia.
Praca czeka w wielu miejscach. To bary, kawiarnie, restauracje, pensjonaty, hotele, zakłady gastronomiczne, a także szkolne i szpitalne stołówki, zakłady produkcyjne żywności. Możliwe jest także prowadzenie własnej działalności gastronomicznej oraz w zakresie udzielania porad żywieniowych i układania diet.
Możliwości kontynuacji nauki i podnoszenia kwalifikacji
Po ukończeniu nauki można podjąć naukę na studiach wyższych we wskazanych kierunkach: Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności, Biotechnologia, Dietetyka, Gastronomia i sztuka kulinarna, Hotelarstwo i gastronomia, Technologia żywności i żywienie człowieka.
UCZ SIĘ Z NAMI, ZDOBĄDŹ ZAWÓD I MATURĘ!