Szkoła Branżowa I Stopnia w zawodzie kucharz
Kwalifikację jaką uzyskuje uczeń kształcący się jako kucharz:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań EGZAMIN pod koniec drugiego semestru klasy trzeciej
Nauka trwa 3 lata.
Pasjonuje cię przygotowanie potraw, jesteś kreatywny i lubisz odkrywać tajniki sztuki kulinarnej? To zawód dla ciebie. Kucharz zajmuje się sporządzaniem potraw, ciast i napojów zgodnie z ustalonymi normami i recepturami oraz opracowywaniem własnych przepisów. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, a nawet artysta, który dysponuje wiedzą i umiejętnościami niezbędnymi do właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, sposobów podawania dań i dodatków, a także przyrządzania potraw z różnych kultur kulinarnych i dostosowanych do różnych okazji. Jest to zawód wymagający od osób, które go wykonują, talentu kulinarnego i pasji, bowiem tylko one gwarantują odniesienie sukcesu. Kucharz z powołania jest w stanie przygotować posiłki, które będą wyglądały jak dzieła sztuki.