W ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery w dniach od 18 października do 3 listopada 2023 r. w naszej szkole odbyły się warsztaty poprowadzone przez doradców zawodowych p. Annę Wiącek z Młodzieżowego Centrum Kariery w Radzyniu Podlaskim, p. Renatę Stefaniak oraz p. Małgorzatę Tokarską. Zajęcia odbyły się w klasach 1e, 3la, 3lb, 4tlg, 5tfg, 5telp. Tematyka spotkań dotyczyła wizerunku podczas rozmowy kwalifikacyjnej oraz ważnej kompetencji społecznej jaką jest kreatywność. Ponadto uczniowie mieli możliwość rozwiązywania testów samooceny oraz predyspozycji zawodowych i edukacyjnych. Dla wielu z nich ten rok będzie czasem podejmowania kluczowych decyzji dotyczących dalszego życia w związku z ukończeniem szkoły.
Ważnym wydarzeniem z tej okazji była prelekcja o serze Salami Spomlek dla klas gastronomicznych. W dniu 20 października 2023 r. w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery „Talent i praca- to się opłaca” pani Anna Matysiak- nauczycielka przedmiotów gastronomicznych i doradca zawodowy zaprosiła do naszej szkoły przedstawicieli Spółdzielni Mleczarskiej Spomlek w Radzyniu Podlaskim panią Monikę Grzeszczuk i pana Artura Fijałkowskiego oraz pana profesora dr hab. Krzysztofa Młynek z Uniwersytetu w Siedlcach, który przeprowadził dla uczniów klas gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim prelekcję pt. „Czynniki kształtujące cechy jakościowe serów dojrzewających wpływające na przydatność kulinarną i żywieniową. Ser Salami z Chojnic marka jakości”. Gości przywitała pani dyrektor szkoły dr Grażyna Dzida, podkreślając wagę współpracy pomiędzy szkołą, a uczelnią oraz firmą przemysłu spożywczego Spomlek w podnoszenia kwalifikacji i nabywaniu wiedzy przez uczniów, zwłaszcza klas gastronomicznych. Następnie pan profesor wygłosił interesujący wykład na temat sera Salami, przybliżając uczniom proces produkcji sera, składniki odżywcze serów oraz ich przydatność kulinarną i żywieniową m.in. czas topienia, żujność, smakowitość, wartość odżywczą i dietetyczność surowca. Przedstawiciele firmy Spomlek opowiedzieli o projekcie promującym tradycyjny ser żółty Salami ze znakiem „Jakość Tradycja” oraz nowej kampanii Serenady z hasłem „Przy produkcji tego Salami nie ucierpiał żaden osioł”. Poznaną wiedzę uczniowie mogli sprawdzić podczas degustacji Sera Salami z Chojnic oraz w trakcie krótkiego konkursu. Następnie zaproszeni goście opowiedzieli o swoich receptach na sukces zawodowy, zwracając uwagę na rolę rozwijania talentów i pasji, szukania autorytetów i naśladowanie ich oraz rozwijania się, co zgodne jest z hasłem Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery „Talent i praca – to się opłaca”. Na zakończenie spotkania przedstawiciele szkoły i firmy Spomlek zadeklarowali dalszą współpracę i chęć udziału w kolejnych projektach edukacyjnych.
Każde ze spotkań cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród uczniów naszej szkoły. Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy czynnie wzięli udział w Ogólnopolskim Tygodniu Kariery w Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim.