Klasa 2 technikum żywienia i usług gastronomicznych z wizytą na Uniwersytecie Przyrodniczym.
W dniach 17- 23 września młodzież naszej szkoły uczestniczy w kilku projektach organizowanych w ramach Lubelskiego Festiwalu Nauki.
W dniu 20.09. 2016r klasa 2 technikum żywienia i usług gastronomicznych brała udział w projekcie Uniwersytetu Przyrodniczego Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii pt. „Warzywa źródłem inspiracji”. W pierwszej części obejrzeliśmy prezentację i wysłuchaliśmy wykładu o znanych nam warzywach lecz w nietypowych barwach. Inspirującymi warzywami były: kalafiory fioletowy, pomarańczowy i romanesco, ziemniaki czerwony, fioletowy i słodki batat, fioletowa, biała, żółta i purpurowa marchew, burak biały, chioggia oraz skorzonera. Poznaliśmy składniki i walory odżywcze prezentowanych warzyw oraz propozycje potraw. W drugiej części odbyła się degustacja przygotowanych dla nas warzyw. Na zakończenie spotkania wręczono nam drobne upominki oraz certyfikaty uczestnictwa w projekcie. Odbyliśmy również spacer po miasteczku akademickim. Mimo, że do matury mamy jeszcze trzy lata udaliśmy się na wystawę w ramach Lubelskiego Salonu Maturzystów.
Tutaj można było nabyć prezentowane przez różne wydawnictwa materiały przygotowujące do matury i zapoznać się z ofertą edukacyjną wyższych uczelni z całej Polski.
Ostatnim punktem naszej wycieczki był seans filmowy. Obejrzeliśmy film „Smoleńsk”.
Mamy nadzieję, że skorzystamy z oferty Lubelskiego Festiwalu Nauki również w przyszłym roku.