W minionym tygodniu uczniowie kl. 2tg technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim mieli niecodzienną okazję uczestniczyć w 19 Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro 2015 w Warszawie. Opiekunami grupy uczestniczącej w targach byli nauczyciele praktycznej nauki zawodu: Agnieszka Śledź, Elżbieta Stasiowska i Jacek Michalak. Jest to największe wydarzenie targowe w Polsce dedykowane branży gastronomicznej. Ideą targów EuroGastro jest przedstawienie różnorodnej oferty produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii. Uczestniczą w nich przedstawiciele wiodących firm branżowych z Polski i z zagranicy, właściciele i menadżerowie restauracji, kawiarni, firm cateringowych, lodziarni i cukierni, dystrybutorzy produktów i usług dla gastronomii, kucharze i szefowie kuchni. Ponadto w tegorocznych targach uczestniczyli także znani z ekranów telewizyjnych mistrzowie kulinarni np.: Robert Sowa, Kurt Scheller, Pascal Brodnicki, Grzegorz Łapanowski, Teo Vafidis, Artur Świerżewski i wielu innych, z którymi uczniom ZSP udało się spotkać.
Targi EuroGastro dały uczniom możliwość spotkania oraz konsultacji z doświadczonymi i uznanymi osobowościami z branży. Jednocześnie jest to szansa na poznanie nowych przepisów, odkrywanie smaków i nowatorskich połączeń produktów, a więc poszerzanie wiedzy jak tworzyć coraz smaczniejsze i piękniejsze potrawy. Targi są także okazją do poszukiwania kulinarnych inspiracji oraz poznania aktualnych trendów i kierunków rozwoju branży.
Targi odbyły się pod Honorowym Patronatem Janusza Piechocińskiego – Wiceprezesa Rady Ministrów i Ministra Gospodarki.