Projekt „Stawiam na drób”

Dnia 11 grudnia 2024 roku uczniowie klas gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim uczestniczyli w projekcie informacyjno-szkoleniowym „Stawiam na drób” zorganizowanym przez Związek „Polskie Mięso” i realizowanym przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka. Celem wydarzenia było pogłębienie wiedzy uczniów na temat drobiu, jego hodowli oraz kulinarnego zastosowania.

W pierwszej części projektu uczniowie wzięli udział w wykładzie prowadzonym przez szefa kuchni, restauratora Marcina Budynka oraz panią dietetyk. Podczas wykładu omówiono takie zagadnienia jak: wybieranie drobiu dobrej jakości, gatunki i rasy drobiu, warunki hodowli, wartość odżywczą mięsa drobiowego, podział tuszy drobiowej, metody właściwej obróbki kulinarnej oraz zasady przyprawiania drobiu. Wykład stanowił cenne źródło informacji, które pozwoliły uczestnikom poszerzyć swoją wiedzę teoretyczną i lepiej zrozumieć kluczowe aspekty pracy z drobiem w kuchni.

Po części wykładowej dwudziestu czterech uczniów klas gastronomicznych uczestniczyło w warsztatach kulinarnych, podczas których pod okiem Marcina Budynka i profesjonalnych kucharzy przygotowywali potrawy z drobiu. Uczestnicy warsztatów pracowali nad takimi daniami jak: tatar z kaczki, Pad Thai z kaczką, kaszotto z piersią z kurczaka i warzywami, udko z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, pierś z kurczaka Supreme oraz wątróbka drobiowa z jabłkiem i tamaryndem. Warsztaty były doskonałą okazją do praktycznego zastosowania zdobytej wiedzy, nauki nowych technik kulinarnych oraz doskonalenia umiejętności gotowania.

Po zakończeniu zajęć uczniowie otrzymali certyfikaty uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe, które będą pomocne w dalszym rozwoju ich kariery zawodowej w gastronomii.

Projekt „Stawiam na drób” stanowił niezwykle wartościową inicjatywę, łączącą teorię z praktyką, która z pewnością wzbogaciła wiedzę i umiejętności uczniów w zakresie przygotowywania i obróbki drobiu.

Zdjęcia wykonały Julia Mazur i Monika Kitlińska.