5 lipca2014 roku w powiecie krasnostawskim w ramach II Targów Turystyki Wiejskiej i Kulturowej „Lubelskie Lato 2014„ odbył się konkurs kulinarny pt.”Tradycje Kulinarne Regionu” W tym konkursie wzięła udział młodzież z Zespołu Szkół Ponadgimnazjanych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim, zdobywając I miejsce. Inicjatorem tego działania była pani Katarzyna Grudzień Prezesa Lokalnej Grupy Działania „Zapiecek” oraz pani Maryla Burczaniuk. Uczniowie III klasy technikum gastronomicznego Gabriela Latoch oraz Dawid Parzyszek pod kierunkiem wychowawczyni pani Małgorzaty Tokarskiej sporządzili na konkurs tort hrabiny Potockiej. Aranżację stoiska i charakteryzację uczniów przygotowała pani Małgorzata Musiejuk.
Konkurs oceniany był przez Hannę Szymanderską ,członka zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, autorkę wielu książek kulinarnych, Karola Okrasę właściciela restauracji” Platter by Karol Okrasa”, autora programów i przepisów kulinarnych oraz Agnieszkę Perepeczko, aktorkę i autorkę książki „ Romantyczna kolacyjka”. Kapituła jury oceniała wygląd i aranżacje potrawy, dobór składników , smak i prezentacje potrawy. Nagrodą w tym konkursie są praktyki zawodowe w restauracji Karola Okrasy.
W trakcie targów uczniowie i opiekunowie mieli możliwość obserwacji i degustacji potraw Karola Okrasy przygotowanych niecodziennej scenerii ( na bryczce ustawionej w parku).Ponadto zapoznali się z tradycyjnymi potrawami powiatu krasnostawskiego.